Beszámolók

„A közös értékek mágiája” - interjú dr. Goretity Józseffel a Lityeraturnaja Gazeta 2024. február 1-i számában

"A közös értékek mágiája" címmel interjú jelent meg a Lityeraturnaja Gazeta című orosz irodalmi hetilap 2024. február 1-i számában dr. Goretity Józseffel, a DE BTK Szlavisztikai Intézetének habilitált egyetemi docensével, irodalomtörténésszel, műfordítóval. A beszélgetés során szó esett a két kultúra kölcsönhatásáról, a műfordítók fiatal nemzedékéről és a mítoszok szerepéről az irodalomban. A teljes cikk itt olvasható: https://lgz.ru/article/magiya-obshchikh-tsennostey/.

Goretity József

2024.02.02II. Felczak Diáktábor 2023 nyarán Sátoraljaújhelyen

A „Głos Polonii” negyedéves folyóirat 2023. szeptember 15-én megjelent 154. száma tudósítást közöl a a Wacław Felczak Alapítvány idén második alkalommal megrendezett diáktáboráról. A programok között szerepelt a hazai lengyel oktatás bemutatása, ahol Fórián Éva tanárnő a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetében folyó képzéssel ismertette meg a résztvevőket.

 

2023.10.12.Kutatók Éjszakája 2023

Jó hangulatban teltek a Szlavisztikai Intézet villámnyelvórái. Dmitry Mazalevsky anyanyelvi lektor és Debreceni Ferenc PhD-hallgató a cirill ábécé betűivel ismertette meg az érdeklődőket, akik az óra végére megtanultak néhány beszédfordulatot a mindennapi orosz társalgási nyelvből. Fórián Éva tanárnő a lengyel földrajzi és személynevek, közismert termékmárkák helyes kiejtését mutatta be, történelmi és kulturális érdekességekkel tarkítva előadását.

Könyvtár

Kép

Kép

Könyvtár

Kép

Kép

Kép

Kép

2023.10.02.Wacław Felczak Alapítvány

Tanulmányi kirándulás Lengyelországba

A 2023.04.20–25. között megvalósított tanulmányi kirándulás a lengyel–magyar kulturális örökség ápolására irányult. Résztvevői 15 lengyel minor szakos hallgató és Fórián Éva, nyelvtanár, továbbá dr. Pálfalvi Lajos, egyetemi docens. (És egy PPKE-s lengyel szakos hallgató.)
A program olyan célkitűzéseket teljesített, mint lengyel–magyar ifjúsági együttműködés (formális és informális találkozó a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem Modern Filológia Kar Etnolingvisztika Intézet igazgatójával, magyar szakos hallgatóival és oktatóival); ismerkedés a lengyel hétköznapi és magas kultúrával; a magyar és lengyel történelmi emlékek felkeresése Poznańban és Gdańskban.

Oktatási és kulturális programelemek címszavakban

Hármasváros – Gdańsk: Tematikus séták: Óváros; a Szolidaritás nyomában; magyar emlékek nyomában. Múzeumlátogatások: A Második Világháború Múzeuma, Régi Városháza, Borostyánmúzeum, A Gdański Hajógyár Munkavédelmi Termének Múzeuma. Sopot: Séta Lengyelország nyári fővárosában. Hel: „Heli dűnék” természetvédelmi tanösvény; Ismerkedés a Hel-félsziget történelmével, földrajzával, élővilágával, néprajzával és építészetével.
Poznań – az Adam Mickiewicz Egyetemen nyelvi és kulturális hallgatói vetélkedő lengyel–magyar vegyes csoportokban (Fórián Éva), lengyel nyelvű előadás és beszélgetés a műfordítói munkáról (Pálfalvi Lajos).

A kirándulás nem valósulhatott volna meg a Wacław Felczak Alapítvány "SASFIÓKÁK” című projektje keretében elnyert támogatás nélkül.

Egy későbbi időpontban szeretettel várunk minden érdeklődőt úti élményeinket bemutató programunkra.
Előzetesként beszéljenek itt a képek a megtekintett csodás helyszínekről és a résztvevők vidám hangulatáról
.