Címlap

Aktuális információk

Fogyatékossággal élő hallgatók vizsgáztatása

A Felsőoktatási Fogyatékosügyi Tanács áttekintette a fogyatékossággal élő hallgatóknak az online módon folytatott tanulmányok, számonkérések körülményeit, majd mindezzel kapcsolatban megfogalmazta a fogyatékossággal élő hallgatók felsőoktatási tanulmányai speciális támogatásával kapcsolatos alábbi javaslatait, melyekre a Szlavisztikai Intézetben is különös módon is tekintettel vagyunk:

1. A digitális oktatás kapcsán alkalmazott szoftverek körében fontos a magyar nyelvű feliratozás biztosítása.
2. A rendkívüli körülmények ellenére is figyelembe kell venni és támogatni a hallgatókat abban, hogy az egyetemen, a helyi módon megítélt kedvezményeikkel élhessenek. Kiemelt jelentősége van esetükben a szóbeli vizsgák felkészülése és írásbeli vizsgák során a többletidő, de legalább felkészülési idő biztosításának, valamint írásbeli vizsgák szóbelivel, vagy szóbeli vizsgák írásbelivel helyettesítésének, és más speciális helyzetükre tekintettel igénybe vehető mentesítéseknek, kedvezményeknek.
3. A hallgató felelőssége, hogy a vizsga előtt értesítse az oktatót a speciális vizsga igényéről, amelyet az egyetemen kiállított hivatalos dokumentummal igazol.
4. A fogyatékossággal élő hallgatónak joga, hogy az online vizsgáztatás során – figyelemmel az egészségügyi biztonság megtartására – személyi segítő támogatását igénybe vegye. Ennek személye a hallgató lehetőségeinek figyelembevételével változhat (rokon, társ, szakember).
5. Fogyatékossággal élő hallgató joga, hogy az állapotához indokolt eszközt használhassa a vizsgáztatás során (pl. infokommunikációs eszközök, fülhallgató, felolvasó program). A hallgató az eszköz használatát bejelenteni köteles az oktató részére.
6. A fogyatékossággal élő hallgató igényeinek figyelembevételével többlet kedvezmény is adható az 87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet 62. § (9) bekezdés szellemiségével megegyezően.
 

*

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy az online szóbeli vizsgáról (egészéről vagy részéről) a jogszabályoknak megfelelően hang- és képfelvétel

készülhet. Az ezzel kapcsolatos adatvédelmi tájékoztatót a csatolt fájlban ismerhetik meg:

adatkezelesi_tajekoztato_-_online_szobeli_vizsgaztatas.pdf

 

Frissítés dátuma: 2021.04.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.