Középiskolások viadala

2019. november 28. - 12:30 orosz nyelvi vetélkedőt szerveztünk
A Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézete, a Tolsztoj Társaság a Magyar–Orosz Együttműködésért Egyesület és a Debreceni Egyetem Orosz Központja által 2019. november 25-én harmadik alkalommal rendezett középiskolások orosz nyelvi vetélkedőjére öt megyéből jelentkeztek diákok.
A 11. és 12. osztályos tanulók második idegen nyelvként tanulják az oroszt, többnyire heti három órában és/vagy fakultáción heti két órában.  Az idei vetélkedő programja, az írásbeli és szóbeli nyelvi, valamint részben országismereti feladatok az orosz újév tematikájához kapcsolódtak.
A tizennyolc versenyző közül a legsikeresebbek a Szolnokról érkezett tanulók voltak:
           
1. helyezett: Parag András, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok.
Felkészítő tanára: Varga Ilona.
 
2. helyezett: Bódi Fruzsina, Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok.
Felkészítő tanára: Kaid Éva
 
3. helyezett: Molnár István, Varga Katalin Gimnázium, Szolnok.
Felkészítő tanára: Varga Ilona.
 
Valamennyi vendég részesült kisebb nagyobb ajándékban, a dobogós diákok orosz szótárakat és oroszországi ajándékokat is kaptak. Külön ajándék volt minden jelenlévő számára Nyina Nyikolajeva gyakornok orosz nyelvű előadása szűk hazájáról (a Karél Köztársaságról és Petrozavodszk városáról) és a gyönyörűen előadott karél nyelvű éneke. Ő a moszkvai Állami Orosz Puskin Intézet végzős mesterszakos hallgatója, aki három hónapon át segíti a debreceni orosz szakos hallgatók nyelvtanulását a tanórákon és a tanórákon kívül szervezett programokon is.
Amíg a diákok versenyeztek, addig tanáraiknak Vera Legyenyeva, a Szlavisztikai Intézet lektora országismereti szemináriumot tartott. A dr. Goretity Józseffel, Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének és az Orosz Központnak az igazgatójával folytatott tanári beszélgetések során főként az orosztanárok nyelvgyakorlásának és továbbképzésének szükségességéről és lehetőségéről esett szó.